Μη χάσετε

5 αξιόλογες ελληνικές παραστάσεις ταξιδεύουν στην Κύπρο

Θέατρο από Ελλάδα θα παρακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα στις θεατρικές αίθουσες του νησιού

Δημοσιεύτηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2024

Οι Κύπριοι θεατρόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στην Κύπρο τέσσερις πολύ καλές θεατρικές παραστάσεις οι οποίες θα ταξιδέψουν από την Ελλάδα στη χώρα μας. Λένα Κιτσοπούλου, Μιμή Ντενίση, Γιώργης Κοντοπόδης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και Ιεροκλής Μιχαηλίδης είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που θα απολαύσουμε επί σκηνής στην Κύπρο.

larnaca.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Cry
29 Φεβρουαρίου-1 Μαρτίου

Τον Φεβρουάριο το Λάρνακα 2030 υποδέχεται τη Λένα Κιτσοπούλου, την πιο επιδραστική σήμερα γυναικεία μορφή της ελληνικής σκηνής, μία από τους λίγους Έλληνες καλλιτέχνες με σταθερή αναφορά και παρουσία στη διεθνή σκηνή. Μετά από μία δεκαετία περίπου, η Κιτσοπούλου έρχεται στην Κύπρο με την παράσταση “Cry”, μία διεθνή συμπαραγωγή με το θέατρο Saint Gervais της Γενεύης, η οποία έκανε πρεμιέρα εκεί το Δεκέμβριο του 2021, ενώ συνέχισε στην Αθήνα, στο Θέατρο Τέχνης, τον Ιανουάριο του 2022. Στην Κύπρο θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Σκάλα για δύο μόνο παραστάσεις στις 29 Φεβρουαρίου και την 1η Μαρτίου, με υπερτιτλισμό στην Αγγλική γλώσσα. Κεντρικό ρόλο στην παράσταση κατέχει ο Νίκος Καραθάνος, εξέχουσα επίσης μορφή του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, ενώ το καστ ολοκληρώνεται με σημαντικούς ηθοποιούς, τη Μαριλένα Μόσχου και τον Θοδωρή Σκυφτούλη. Κείμενο - σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου. Παίζουν: Νίκος Καραθάνος, Λένα Κιτσοπούλου, Θοδωρής Σκυφτούλης, Μαριλένα Μόσχου κ.α.
Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου-Παρασκευή 1 Μαρτίου, Θέατρο Σκάλα, 20:30. Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ, 12 ευρώ (μειωμένο). Κρατήσεις: SoldOut Tickets

b_33302_O86A0160.jpg

Ο κοιμωμένος Χαλεπάς, ο σάλος άγιος
1, 2 Μαρτίου

Η παράσταση ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΧΑΛΕΠΑΣ, Ο ΣΑΛοΣ αΓΙΟΣ, που παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά, έχει ήδη αγγίξει την καρδιά πολλών θεατών, που ξεσπούν σε χειροκροτήματα στο τέλος αλλά και κατά την διάρκεια της παράστασης, σε Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Κρανιδι Ερμιονιδας, στον Πύργο της Τήνου, όπου παρουσιάστηκε στον προαύλιο χώρο του σπιτιού, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο σπουδαίος γλύπτης, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδος , συνεχίζει και τις παραστάσεις της στο Σατιρικό θέατρο Κύπρου στην Λευκωσία. Σήμερα οι καλλιτέχνες αυτοί χαρακτηρίζονται ως σπουδαίοι, με δείγματα δουλειάς, που έμειναν αξιοζήλευτα, αναλλοίωτα και ιστορικά στο πέρασμα του χρόνου. Ένας από αυτούς τους σημαντικούς καλλιτέχνες υπήρξε και ο Τηνιακός γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς, για τη ζωή του οποίου μας μιλάει το έργο του Άγγελου Ανδρεόπουλου. Ένας άνθρωπος, για τον οποίο η χώρα μας ήταν, είναι και παραμένει περήφανη, με πληθώρα βραβείων στο εξωτερικό και την Ελλάδα, με έργα που εντυπωσιάζουν οποιοδήποτε τα αντικρίζει... μα και με ατέλειωτες στιγμές ταλαιπωρίας, ταπείνωσης και απαξίωσης στην πορεία της ζωής του. Η διάσημη Κοιμωμένη του, που κοσμεί, ακόμα, το πρώτο νεκροταφείο, ο Σάτυρος που παίζει με τον έρωτα και δεν του χαρίζει τα εδέσματά του, η Μήδεια που σε κάθε μία από τις εκφάνσεις της, γίνεται όλο και πιο σκληρή με τα παιδιά της, το Παραμύθι της πεντάμορφης, είναι μερικά από τα δείγματα της, μπροστά από την εποχή του, τέχνης του Γιαννούλη Χαλεπά, τα οποία ακόμα και σήμερα αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού, όλων των επισκεπτών που τα αντικρίζουν στα μουσεία ή τις γκαλερί που φιλοξενούνται. Ο αντίποδας όλης αυτής της δόξας στη ζωή του ανθρώπου αυτού... 14 χρόνια εγκλεισμός στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας, κάτω από άθλιες συνθήκες... άλλα 14 χρόνια υπό την επίβλεψη της αυστηρής και αυταρχικής μητέρας του, που από τα πρώτα βήματα της ζωής του, εκδήλωσε την επιθυμία της, να μην γίνει ο γιος της μαρμαράς και να ακολουθήσει τη μοίρα του συζύγου της. Χλευασμοί, επαιτεία, πείνα, μερικές από τις λέξεις και στιγμές που χαρακτηρίζουν το βίο του Γιαννούλη Χαλεπά. Στον ρόλο του Γιαννούλη Χαλεπά ο Γιώργης Κοντοπόδης.
Παρασκευή 1, Σάββατο 2 Μαρτίου, Σατιρικό Θέατρο Λευκωσία, 20:30. Εισιτήρια: SoldOutTicket.

elefas-5.jpg

Ο Ελέφας

Το νεοελληνικό έργο του Κώστα Μποστατζόγλου με τίτλο "Ελεφας", που ακτινογραφεί την ελληνική κοινωνία, με ήρωες της επαρχίας, παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Θεάτρου του Δήμου Στροβόλου με πρωταγωνιστές δυο από τους αγαπημένους 'Ελληνες ηθοποιούς την Μπέσυ Μάλφα και τον Γιώργο Γιαννόπουλο σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη. Το έργο ακροβατεί ανάμεσα σε μια σκληρή και πικρή κωμωδία και ένα ανελέητα σαρκαστικό δράμα, ενώ σίγουρα πρόκειται για ένα έργο αντιθέσεων.

Στο έργο Ο Ελέφας παρουσιάζονται ήρωες που είναι εντελώς αστοιχείωτοι αλλά κομπορρήμονες, ανήθικοι αλλά ηθικολόγοι, βαθιά βίαιοι και απεχθείς αλλά και τρομακτικά οικείοι.

Ακόμα κι αν το ένα από τα πρόσωπα του έργου φαίνεται τελικά να διασώζεται ηθικά μέσα από μια απονενοημένη πράξη, δεν παύουν να αποτελούν όλα θλιβερές φιγούρες που αποτυπώνουν μια όχι και τόσο μακρινή ελληνική πραγματικότητα.

Πέμπτη 14 Μαρτίου, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 20:30. Εισιτήρια: ticketmaster

gerasimos.2e16d0ba.fill-1375x729.png

Ο Αμπιγιέρ
Τρίτη 19, Τετάρτη 21, Πέμπτη 22 Μαρτίου

Ο «Αμπιγιέρ» του Ρόναλντ Χάργουντ, ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, μετά από μία εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία, έρχεται στην Κύπρο για λίγες παραστάσεις, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη. Στη σκιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πίσω από τις ιστορίες των παρασκηνίων ενός ετοιμόρροπου θεάτρου της αγγλικής επαρχίας, η ακλόνητη σχέση ενός μεγάλου ηθοποιού (Σερ) με τον αμπιγιέρ του (Νόρμαν) και των υπόλοιπων μελών του θιάσου, δημιουργούν ένα παιχνίδι ανάμεσα σε εξουσιαστή και εξουσιαζόμενο. Το κλασικό έργο ο «Αμπιγιέρ» του Ρόναλντ Χάργουντ, μέσα από τον μικρόκοσμο των συντελεστών-ηθοποιών ενός θιάσου, έρχεται αντιμέτωπο με τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα όλων των ανθρώπινων σχέσεων. Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης στο ρόλο του Σερ, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης στον ρόλο του Νόρμαν (αμπιγιέρ), η Στέλλα Καζάζη στο ρόλο της Λαίδης συναντώνται στην σκηνή των θεάτρων εδώ στην Κύπρο, πλαισιωμένοι από έναν εξαιρετικό θίασο (Δάφνη Λιανάκη, Κώστας Κοράκης, Αντριάνα Ανδρέοβιτς, Γιώργος Γιατζιτζάκης,, Ορφέας Τσαρέκας και ο Ανδρέας Δανιήλ). Παίζουν οι ηθοποιοί: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Στέλλα Καζάζη, Δάφνη Λιανάκη, Κώστας Κοράκης, Αντριάνα Ανδρέοβιτς, Γιώργος Γιατζιτζάκης,, Ορφέας Τσαρέκας και ο Ανδρέας Δανιήλ
Παραστάσεις:
Τρίτη 19 & Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία, 20:30.
Πέμπτη 21 Μαρτίου, Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο Πάφου, 20.30.
Παρασκευή 22 Μαρτίου, Παττίχειο Δημοτικο Θέατρο Λεμεσού, 20.30.
Εισιτήρια: www.ticketmaster.cy

SALONIKI.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Κι από Σμύρνη... Σαλονίκη
19-28 Μαρτίου, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσία

Η Μιμή Ντενίση παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη» στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, για 10 παραστάσεις, και μας ξεναγεί στην ιστορία της οικογένειας Μπαλτατζή, αμέσως μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Η Φιλιώ Μπαλτατζή Αρχόντισα της Σμύρνης με ό,τι απέμεινε από την οικογένεια της, φτάνει στη Σαλονίκη του 1923. Κανείς δεν ξέρει τι τους περιμένει. Σίγουρα όχι η ζεστή αγκαλιά της νέας πατρίδας όπως περίμεναν. Σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον Μικρασιάτες, Πόντιοι και ντόποιοι αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή. Παράλληλα η σπουδαία και ευημερούσα εβραική κοινότητα θυμίζει τη Σμύρνη. Όσο οι πρόσφυγες ανεβαίνουν τόσο η εβραική κοινότητα κινδυνεύει. Ο φασισμός που πλήττει την Ευρώπη πλησιάζει και τότε η ζωή αλλάζει για όλους. Ένα έργο γεμάτο σασπένς, αγωνία, συναίσθημα, έρωτες, καταστροφές και θριάμβους! Με πολλούς και σημαντικούς ρόλους. Πρωταγωνιστεί η Μιμή Ντενίση και αλφαβητικά παίζουν οι Κατερίνα Γερονικολού, Ναταλία Δραγούμη, Μαρία Εγγλεζάκη, Κώστας Καζάκας, Κωνσταντίνος Καζάκος, Άννα Κουρή, Μέμος Μπεγνής, Όλγα Πολίτου, Πρόδρομος Τοσουνίδης, Μαρία Φιλίππου.
Από 19-28 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.
Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close